Interviu cu Mariana-Lucica Moldovean – Expert Contabil: Profesionalism și Experiență de Peste 30 de Ani.

De logiaedu.ro / Interviuri cu relevanţă socială / Interviuri de opinie şi de profil / LOGIA EDU – Diferenţa în comunicare

Logia Edu: Pentru cei care nu au avut ocazia să vă cunoască, ne puteţi spune câteva cuvinte despre dumneavoastră şi experienţa dumneavostră profesională?

Interviurile LOGIA EDU. Promovare şi recunoaştere profesională.
Am acumulat o experienţă de peste 30 de ani în sectorul contabil. Am întâlnit provocări care mai de care. Am creat şi dezvoltat legături bazate pe încredere şi sinceritate datorită unei continue dorinţe de a-mi cunoaşte cât mai bine meseria.
Mariana-Lucica Moldovean – Expert contabil
Tweet

Moldovean Mariana-Lucica: Mă numesc Moldovean Mariana-Lucica, sunt născută în anul 1968 şi profesia mea este aceea de economist. Îmi plac cifrele şi consider că în plan profesional fac ceea ce îmi place.

În experienţa mea de peste 30 de ani în cadrul muncii am înţeles faptul că fundamentul unei reuşite profesionale care ia în considerare etica şi deontologia specifice, a fost şi este modul în care persoana se formează în aspectele sale particulare în acord cu o educaţie susţinută de bunul simţ, responsabilitate şi respectarea angajamentelor luate.

Am avut în vedere de-a lungul timpului ca întregul meu parcurs profesional să se dezvolte pe aceste principii pe care m-am străduit să le transform într-o parte integrantă din mine. Înclinaţiile mele către ştiinţele exacte, m-au determinat să urmez studiile economice considerând că potrivit personalităţii mele este nevoia continuă de creştere şi dezvoltare în baza unei evidenţe clare şi exacte a mecanismului economic care doreşte să devină un bun mijlocitor al dezvoltării celor angrenaţi în piaţa muncii.

Pentru mine, contabilitatea nu înseamnă doar cifre, ci şi abilitatea de a ţine cont. Aceasta este esenţa contabilităţii: a ţine cont sau a ţine evidenţă cu multă abilitate de necesitatea unui mecanism sau entităţi economice care creşte şi se dezvoltă sub orânduirea fiscală a legilor societăţii. 

Cont şi abilitate sunt cele două derivaţii ale termenului care fac trimitere clară la aspectele mele argumentative.

Am acumulat o experienţă de peste 30 de ani în sectorul contabil. Am întâlnit provocări care mai de care. Am creat şi dezvoltat legături bazate pe încredere şi sinceritate datorită unei continue dorinţe de a-mi cunoaşte cât mai bine meseria. Nu pot spune că am descifrat toate secretele contabilităţii, chiar dacă au trecut 30 de ani de când practic. Dovadă stă faptul că în prezent încă sunt ghidată de o dorinţă continuă de a învăţa.

În societate şi în legislaţie este ca în viaţă: totul este într-o continuă mişcare iar cheia unei reuşite pe termen lung constă în capacitatea persoanei de a se adapta în mod constant noilor reglementări şi circumstanţe.

Nu am avut intenţia de a trece peste unele trepte în parcursul dezvoltării mele profesionale. Am avut un punct de pornire ca oricare altă persoană, trecând prin etapele de dezvoltare pe care le cunoaştem cu toţii.

În prezent, pot spune că am acumulat experienţa necesară care îmi permite să înţeleg nevoile economice şi contabile ale celor implicaţi în astfel de activităţi, indiferent de amplitudinea lor. Tratez nevoile unui PFA cu aceeaşi seriozitate cu care mă implic în necesităţile unei companii de o mărime considerabilă.

Logia Edu: În ce mod consideraţi că profesionalismul este esenţial în profesia de contabil?

Interviurile LOGIA EDU. Promovare şi recunoaştere profesională.
Este crucial să cunoşti detaliile profesiei; să ai mereu în vedere noile reglementări legislative în materie de fiscalitate. Fără profesionalism şi o conduită corectă în privinţa gestionării unui mecanism economic indiferent de mărimea sa, consecinţele pot fi dezagreabile.
Moldovean Mariana-Lucica – Expert contabil
Tweet

Moldovean Mariana-Lucica: Profesionalismul are importanţă în profesia de contabil, şi asta pentru că reprezintă secţiunea care orientează bunul mers al activităţii unei firme.

Contabilitatea este o activitate specializată în măsurarea, evaluarea, cunoașterea, gestiunea și controlul activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, precum și a rezultatelor obținute din activitatea persoanelor fizice și juridice (Legea contabilității nr. 82/1991).

Este crucial să cunoşti detaliile profesiei; să ai mereu în vedere noile reglementări legislative în materie de fiscalitate. Fără profesionalism şi o conduită corectă în privinţa gestionării unui mecanism economic indiferent de mărimea sa, consecinţele pot fi dezagreabile.

Aparte de nevoia de a cunoaşte foarte bine meseria pe care o practici, aş spune că cea dintâi profesie pe care am în vedere să o practic este aceea de a fi om.

Dacă am învăţat ceva în cei peste treizeci de ani de carieră, este faptul că etica şi profesionalismul pe care codul deontologic al contabilului le explică, nu pot fi subordonate niciunui compromis.

Logia Edu: Care sunt valorile dumneavoastră fundamentale şi cum se reflectă acestea în munca de contabil?

Interviurile LOGIA EDU. Promovare şi recunoaştere profesională.

Moldovean Mariana-Lucica: Aş spune pacea, sănătatea şi bunăvoinţa. De ce? Pentru că determină un randament bun în muncă, te ajută să te concentrezi pe sarcinile pe care le ai de îndeplinit. Creează şi dezvoltă o bună convieţuire cu colegii şi determină găsirea soluţiilor optime în faţa provocărilor profesionale şi a urgenţelor care au nevoie de o soluţionare.

Logia Edu: Puteţi să îmi povestiţi despre o situaţie în care aţi fost pusă la încercare din punct de vedere etic în cadrul muncii dumneavoastră? Cum aţi reacţionat şi ce aţi învăţat?

Interviurile LOGIA EDU. Promovare şi recunoaştere profesională.

Moldovean Mariana-Lucica: Interesantă întrebare. Pot spune cu sinceritate că pe parcursul activităţii mele au apărut incompatibilităţi şi divergenţe de opinii în anumite situaţii;  diferenţe de opinii între mine şi reprezentanţii angajatorilor sau în chestiuni ce au privit punctul de vedere al colegilor mei.

Am căutat să respect legea în primul rând; să găsesc soluţiile optime pentru colaboratori. Etica profesionistului contabil prevede retragerea dintr-o misiune în care apare imposibilitatea de a o efectua într-un mod profesionist.

Logia Edu: Cum vă influenţează credinţele personale – spirituale sau filosofice – în deciziile profesionale?

Interviurile LOGIA EDU. Promovare şi recunoaştere profesională.

Moldovean Mariana-Lucica: Credinţele spirituale au o influenţă benefică în deciziile profesionale, asta pentru că prin aplicarea moralităţii deprinsă în urma unor informaţii şi conduite de tip spiritual sau superior acopăr codul de etică profesională cu mai multă uşurinţă şi bucurie. 

În altă ordine de idei,  putem compara situaţia în care credinţa spirituală influenţează decizia profesională cu educaţia primită în familie şi efectele pe care aceasta le are în conduita socială a persoanei.

Oricât de multe informaţii am acumula datorită parcursului educaţional aşa cum îl cunoaştem, dacă lipseşte educaţia corectă primită în familie, ştim cu toţii că aspectele ce ţin de o conduită socială  superioară vor lipsi din comportamentul persoanei. Chiar dacă aceasta ar avea un intelect strălucit.

Aşa e şi în privinţa credinţelor spirituale şi filosofice particulare. Dacă sunt de înaltă calitate etică, aduc beneficii considerabile deciziei profesionale pentru că determină o conduită comportamentală superioară.

Logia Edu: În ce moduri consideraţi că un sistem de credinţe sănătos poate contribui la un mediu de lucru etic şi pozitiv?

Interviurile LOGIA EDU.Promovare şi recunoaştere profesională.
Este important să cultivăm spiritul treaz şi conştient pentru a crea frumosul în viaţa noastră. Acel frumos despre care ştim că nu se vede cu ochiul fizic, dar care se simte.
Moldovean Mariana-Lucica – Expert contabil
Tweet

Moldovean Mariana-Lucica: Consider că este important să cultivăm spiritul treaz şi conştient pentru a crea frumosul în viaţa noastră. Acel frumos despre care ştim că nu se vede cu ochiul fizic, dar care se simte.

Să luăm ca şi exemplu multele discriminări care există în cadrul social. În sectorul muncii şi al dezvoltării. Ştim că există legi cu privire la prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei etc.

Cu toate acestea, credinţele personale, de cele mai multe ori, nu sunt corecte şi determină persoana să acţioneze neconform cu respectul reciproc, egalitatea de şanse şi altele.

Atunci când avem credinţă în Dumnezeu, manifestarea în planul fizic este uşoară şi frumoasă.

Logia Edu: Este posibil să oferiţi un exemplu în care aţi folosit filosofia dumneavoastră de viaţă/înţelepciunea spirituală pentru a rezolva o problemă la locul de muncă?

Interviurile LOGIA EDU. Promovare şi recunoaştere profesională.

Moldovean Mariana-Lucica: Îmi amintesc de un moment pe care l-am trăit la unul dintre primele mele locuri de muncă. Ştiu că mă simţeam inconfortabil şi intenţia a fost să mă retrag din acea societate. Consecinţa retragerii era că rămâneam fără loc de muncă, şi totul din cauza mea.

Am căutat să mă interiorizez în acele momente. Să nu iau decizii la repezeală. Să încerc să reflectez asupra situaţiei cu seninătate şi credinţă că voi fi îndrumată. Atunci mi-a apărut în planul minţii un verset biblic care spune: „Bucuraţi-vă în nădejde. Fiţi răbdători în necaz. Stăruiţi în rugăciune. – Romani 12:12”. Atunci am înţeles ce trebuie să fac.

Am rămas cu ideea că toate provocările sunt benefice. Important este să ştim cum să extragem binele din rău.

Logia Edu: Cum reuşiţi să stabiliţi un echilibru între viaţa personală şi profesională?

Interviurile LOGIA EDU. Promovare şi recunoaştere profesională.

Moldovean Mariana-Lucica: Încă lucrez la stabilirea echilibrului între viaţa personală şi profesională. Nu e uşor. Cum se spune în limbaj modern, sunt “workaholică”. Constat că încep să resimt consecinţele acestui fapt. Scade randamentul în muncă. Este nevoie de un echilibru între consumul de energie şi reîncărcare.

Este important să respectăm orele de odihnă, să alocăm timp sufletului nostru, toate acestea pentru a fi capabili să ne dăruim din plin activităţilor care ne reprezintă, cât şi celor de lângă noi.

Logia Edu:  Unde vă pot găsi cei interesaţi de serviciile dumneavoastră?

Interviurile LOGIA EDU. Promovare şi recunoaştere profesională.

Moldovean Mariana-Lucica: În prezent lucrez în cadrul societăţii A&L Miriam SRL – societate de expertiză contabilă. Sediul nostru se află în Baia Mare, judeţul Maramureş. Strada 22 Decembrie, nr 18, biroul numărul 3, etaj I. Putem fi contactaţi la numărul de telefon 0748 149 849.

Pentru cei interesaţi de esenţa activităţii mele, poate fi descoperită pe luciaconta.ro.

Logia Edu: Cât de importantă este educaţia în dezvoltarea personală şi profesională? Câteva cuvinte de final pentru cititorii LOGIA EDU.

Interviurile LOGIA EDU. Promovare şi recunoaştere profesională.

Moldovean Mariana-Lucica: Dezvoltarea personală şi profesională se face prin educaţie. Nu există altă cale.

Important este să căutăm acele forme de educaţie care se potrivesc particularităţilor noastre; să descoperim cei mai buni mentori pentru a obţine cele mai bune rezultate în domeniile care ne pasionează.

Sunt sigură că cititorii LOGIA EDU beneficiază de un înalt conţinut educativ pe care platforma logiaedu.ro îl pune la dispoziţie, care poate fi implementat în oricare dintre procesele de dezvoltare.
Moldovean Mariana-Lucica – Expert contabil
Tweet

Logia EDU

Aprecieri articol 0+

Redactăm articole de interes social de peste 4 ani de zile. Considerăm că implicarea în bunul mers al societăţii poate oferi rezultate pozitive de care să beneficieze generaţiile care ne urmează. Promovăm valori, evidenţiem repere şi sprijinim educaţia. Dacă îţi place acest articol, poţi descoperi şi altele redactate de logiaedu.ro aici. Logiaedu.ro are şi un blog pe care scrie. Îl poţi descoperi aici. Serviciile de promovare şi recunoaştere profesională le poţi accesa aici.
Logia EDU – Diferenţa în comunicare
Tweet

Aprecieri articol

Ţi-a plăcut acest articol? Lasă o apreciere!
Total aprecieri

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *